Vajersystem
- Artiklar
17 mars 2023
Något som är relativt nytt inom taksäkerhet är så kallade vajersystem. Vi pratade med Kristoffer Helander, takläggare med mångårig erfarenhet, för att få reda på vad detta system är och vilka för- och nackdelar det har.
Vad är ett vajersystem?
Det är en vajer som monteras på taksäkerheten på taket för att man ska kunna vara fastspänd när man förflyttar sig på taket, så att man inte ramlar ner. Vajern monteras på gångbryggor, nockräcken och stegar. På vajern sitter en ”löpare”, en sorts ögla som man sätter fast livlinan i. Man kan sedan förflytta sig längs taket och samtidigt vara fastspänd.
Hur är det att arbeta på taket med vajersystem jämfört med utan?
Med vajersystemet sitter man fast, så man är säker hela tiden. De värsta gångbryggorna är de som är monterade nära nocken på väldigt branta tak. Det räcker med ett snedsteg så åker man ju ner och det finns i stort sett ingen chans att stoppa fallet så då åker man förmodligen ner på backen. Är man fem våningar upp så säger det sig självt vad som händer. Det är den stora skillnaden: man är säkrad hela tiden.
Kan man montera vajersystem på befintliga gångbryggor?
Ja, det kan man. Det finns åtminstone en tillverkare som har en vajer som är godkänd att montera på befintliga bryggor förutsatt att de är svenska och att de sitter fast ordentligt. Så man måste göra en kontroll av de befintliga bryggorna, att de sitter bra.
Vad ser du för fördelar med vajersystem, jämfört med att inte ha det?
Det beror på från vilken synvinkel man ser på det. Från arbetarnas synvinkel så är det ju säkrare, så klart. För byggherren eller beställaren så har man ju verkligen tagit fullt ansvar för de människor som ska jobba på ens tak. Man har gjort vad man kan för att ta fram de bästa förutsättningarna för de som ska jobba på taket. Det är inte rätt att tänka på takarbetare som att ”De behöver inte vara säkrade, det har ju alltid funkat förut”. Vi tänker mycket säkerhet i landet, och på att få ner olycksstatistiken. Det gäller så klart även takarbeten.
Finns det några fall där vajersystem inte är bra?
Nej, egentligen inte, men på kortare sträckor det vara mer lämpligt med skyddsräcken då det annars blir mycket på- och avkoppling.
Känner du dig tryggare eller mindre trygg med vajersystem?
Otroligt mycket tryggare. Speciellt på tak med gångbryggor nära taknocken i kombination med hög lutning. Har man varken vajer eller skyddsräcken måste man ha ett system där man har flera linor på sig och koppla på, gå tillbaka och ta loss och så vidare. Om man då också ska ha verktyg, material och spadar med sig blir det väldigt osmidigt och tidskrävande.
När ni skottar ett tak, hur mycket arbetstid sparas in med vajersystem?
Reglerna säger ju att en takarbetare alltid ska vara fastspänd på taket. Om han då måste ha dubbla linor bara för att förflytta sig, det tar tid. Så fort han kommer ut ur takluckan, drar han fast sig i gångbryggan. Sen går han så långt bort han kan med den nya linan och drar fast sig där. Sen går han tillbaka igen och tar loss den första linan och så går han framåt igen … Ja, hur mycket i procent man sparar, i tid, vet jag inte exakt. Men om man har tio man som skottar och säger att det tar 10 minuter längre varje gång de ska förflytta sig, så börjar vi komma upp i en del timmar. Och om man har en väldigt snörik vinter och slår ut det på tio tillfällen och dessutom gör detta några år, så har du förmodligen tjänat in vajersystemet. Och dessutom har du har tagit ett stort ansvar – det är säkrare för takarbetare.