Davids Taktips – Måla inte läckande tak

Takets uppgift är att hålla tätt så att vatten inte förstör huset. Målarfärg gör alltså inte taket tätt, så ett tips är att inspektera noggrant innan en takmålning genomförs då det lönar sig i längden.  

 I denna video står jag vid ett tak där ett tidigare företag har sålt in att måla takpannorna. Det ser väldigt fint ut på långt avstånd men en fråga man kan ställa sig är: ‘’Borde man verkligen ha sålt in att måla om taket när själva taket är i behov av en omläggning?’’. Svaret är självklart nej och i videon ser ni anledningen till det. 

Det första man ser när man kliver upp på taket är att läktstegen har monterats diagonalt, och det är helt fel. Vid närmare inspektion märker vi att det är glipor mellan pannorna så att man ser spikhålen, det tyder på fel läktavstånd vilket innebär att pannan inte täcker över ordentligt och då kommer det naturligtvis in vatten när det regnar.  

Under videons gång hittar vi faktiskt en hel del fel, kika så får du själv göra din bedömning!  

Prenumera på vår tidning

DM TAK – Är takläggare i Stockholm med lång erfarenhet inom takläggning, plåtslageri, takmålning samt alla typer av takarbeten.

Vi använder oss av cookies, för att kunna förbättra din upplevelse. Vill du läsa mer om vår cookie policy Klicka här