Projekt i Stocksund

I Stocksund arbetar vi just nu med en helomläggning åt bostadsrättsföreningen Solhäll på en byggnad som har en väldigt intressant historia. Byggnaden är belägen i en äldre ursprunglig del av Stocksund som är en avstyckning från Stockby gård man passerar när man åker upp på kullen till Alpstigen. 

I området ligger ett flertal värdefulla byggnader och förändringar bör därför ske med stor varsamhet. Huset byggdes som ett pensionat 1904 och den som kom att driva pensionatet hette Lisa Bennet. Någon gång i början på 1980 blev fastigheten ombyggd till åtta vackra lägenheter. 

Projekt i Stocksund 1
Projekt i Stocksund 2
Projekt i Stocksund 3
Projekt i Stocksund 4
Projekt i Stocksund 5

Såhär såg taket ut innan omläggning

Lisa föddes 1883 i Vätö församling i Stockholms län och var det andra barnet i en syskonskara på sex. Som liten och så länge fadern var i livet tycks Lisa och hennes familj ha haft det relativt bra men efter faderns bortgång fick familjen det mycket fattigt. 

När Lisa gick i skolan fortfarande blev hon piga hos en snål bonde. 1901 så kom Lisa till Stockholm, ännu ej fyllda 19 och var då anställd som piga hos en familj på Banérgatan. Efter några år återvände hon till Vätö men kom tillbaka till Stockholm 1910. Innan dess hade hon gått hushållsskola på Drottninggatan. 

På gamla Brogatan hyrde hon en lokal och blev handelsidkerska och sålde matvaru-, bröd och mjölk. Hon sålde sedan affären och började arbeta som uppasserska på restaurang Kronprinsen. 

1913 gifte hon sig med Robert Bennet som var delägare i ingenjörsfirman Bennet & C:o. Till en början hade familjen det säkert bra i många år men sedan gick det sämre då Robert behövde sälja firman och ett flertal rum stod tomma i den stora våningen. Lisa började då hyra ut rum. Hon drev pensionat i mindre skala. 

När hon hade fått smak för pensionatrörelsen lånade hon pengar från sina bröder och arrenderade pensionat Tågaliden i Stocksund. 1921 tog paret ut skilsmässa och en slitsam tid började. Tack vare vilja, en otrolig arbetskapacitet och en förmåga att ”ta folk” blev Lisa mycket framgångsrik.

Hon vågade sig nu på att arrendera pensionatet Solhäll. Det hade 18 gästrum med stor matsal, sällskapsrum och ett vackert inrett tornrum med utsikt över hela Stockholm och två källarlägenheter med kök. Lisas tanke var att förvärva pensionat Solhäll och pågående förhandlingar med ägaren pågick. Lisa hade dock inte bråttom och ägaren fröken Berg kunde vänta med försäljning. Berg dog dock och dödsboet behövde pengar när en oväntad spekulant dök upp.

Lisas syster Rosa var gift med en rysk marinofficer och hade efter revolutionen återvänt från Ryssland. Hon hade då med sig en rysk-tysk-svensk familj vid namn Schmidt som fick bo hos Lisa till ett reducerat pris mot att de hjälpte till med diverse sysslor. Familjen hade det dock inte så fattigt som alla trott och de hade troligen fått med sig smycken och konst från Ryssland som de omsatte i kontanter och sedan köpte pensionat Solhäll mitt framför näsan på Lisa.

Projekt i Stocksund 6
Projekt i Stocksund 7
Projekt i Stocksund 8
Projekt i Stocksund 9
Projekt i Stocksund 10
Projekt i Stocksund 11
Projekt i Stocksund 12

Håll utkik för nästa inlägg!

Prenumera på vår tidning

DM TAK – Är takläggare i Stockholm med lång erfarenhet inom takläggning, plåtslageri, takmålning samt alla typer av takarbeten.

Vi använder oss av cookies, för att kunna förbättra din upplevelse. Vill du läsa mer om vår cookie policy Klicka här