Projektet i Stocksund fortsätter

Projektet i Stocksund fortsätter 1
Projektet i Stocksund fortsätter 2
Projektet i Stocksund fortsätter 3
Projektet i Stocksund fortsätter 4

Omläggningen på Alpstigen i Stocksund fortsätter och det finns mer av historian bakom byggnaden att ta del utav. Fortsättning från tidigare inlägg kommer här: 

Att förlusten av Solhäll kändes svår för Lisa är förståeligt och hon betraktade sig som lurad. Det dröjde ett tag innan hon började ägna sig åt fastighetsaffärer men i samma kvarter snett ovanför Solhäll fanns en magnifik villa som hon köpte 1938. Hon byggde om huvudbyggnaden och när det var klart hade huset 21 gästrum med en stor matsal och ett vackert sällskapsrum med utgång till en stor altan. 

Lisa ägnade sig åt att arrendera ett flertal pensionat under sin livstid och flyttade till slut till ett privat pensionärshem på Sturegatan. Hon avled under en magoperation 27:e Juli 1969 och Robert hade gått bort en vecka tidigare. Lisa jordfästes i Danderyds kyrka och är gravsatt där tillsammans med Robert.

Pensionat Solhäll Stocksund

Stocksund ligger vid den vackra Edsvikens utlopp i Lilla Värtan som ligger 6 km norr om Stockholm. Fastigheten är byggd på en södersluttning och har tagit sitt namn från den plats som tidigare benämndes solhäll tack vare sitt enastående soliga läge. Tack vare ett högt och fritt läge omgivet av skogshöjder erbjuder Stocksund den besökande en ren torr och stärkande luft. 

Samtliga rum på pensionat Solhäll hade söderläge med vidsträckt utsikt. Rummen var ljudisolerade från varandra, varma, ljusa, rymliga och utrustade med goda bäddar. Några gästrum hade balkong och var försedda med varmt och kallt rinnande vatten. 

Under de första åren var det mycket strikt vid måltiderna. Det serverades på bestämd tid och strax innan slogs det på en stor gong-gong. Det var dukat för alla gästerna vid ett långbord där alla hade sina bestämda platser. På alla kuvert låg respektive gästs linneservett i en servettring. Varje söndag byttes servetterna  och stod vackert brutna på tallriken. Måltiden började med en bordsbön och maten bestod alltid av tre rätter. 

Senare släpptes det på den stränga etiketten och gästerna satt vid småbord och fick själva servera sig maten från ett stort serveringsbord. När någon av gästerna hade födelsedag blev det stor uppvaktning med kaffe på sängen, presenter och hyllningstal. Födelsedagsbarnet blev då nästan alltid tvungen att bjuda på vin till middagen. Ofta var det fester med dans och små soaréaftnar då gästerna bjöd in vänner och bekanta.

Projektet i Stocksund fortsätter 5
Projektet i Stocksund fortsätter 6

Prenumera på vår tidning

DM TAK – Är takläggare i Stockholm med lång erfarenhet inom takläggning, plåtslageri, takmålning samt alla typer av takarbeten.

Vi använder oss av cookies, för att kunna förbättra din upplevelse. Vill du läsa mer om vår cookie policy Klicka här