Hur fäster man takstolar?

- Artiklar
14 april 2025
"Olika takstolsmodeller kan kräva speciella infästningslösningar, så se alltid till att du följer konstruktörens anvisningar exakt!"
Hur fäster man takstolar?
Att montera takstolar är ett arbete som kräver både omsorg och kunskap för att resultatet ska bli hållbart och säkert. Här går vi igenom några centrala aspekter som är värda att känna till när man vill förstå hur takstolar bäst fästs på plats.
Olika typer av infästningar
Det finns olika typer av infästningar. Till exempel ankarspik och ankarskruv, när det kommer till att fästa in takstolen i balkskor eller vinkeljärn samt vid montering av hålplattor. Långa konstruktionsskruv kan behövas i vissa fall. Att det är en ”konstruktionsskruv” innebär att den är tillverkad på ett speciellt sätt för att tåla större belastning och godkänd för bärande konstruktioner.
Varför rätt förankring är så viktig
När man tänker på att takstolarna är en bärande konstruktion och skall tåla blåst och belastningar från till exempel snö så är infästning av takstolar något som måste göras i samråd med en certifierad konstruktör då det handlar om matematiska uträkningar baserade på utformning och material.
Om takstolarna inte monteras korrekt kan det i sin tur orsaka risken för sättningar, sprickor och i värsta fall ras.
Olika takstolsmodeller och deras krav
Takstolar finns i olika modeller, till exempel A-takstolar, fackverkstakstolar eller ramverkstakstolar. De skiljer sig åt i både form och bärkraft, vilket kan ställa olika krav på infästningen. A-takstolar och fackverkstakstolar är gjorde för att få högre i tak eller få så kallade ”ryggåstak”, medan A-takstolar är den vanligaste och enklaste varianten för normala innertak. För varje typ av takstol kan specifika infästningsmetoder behöva användas och de bärande partierna under takstolarna måste vara anpassade till typ av takstol vilket gör det extra viktigt att känna till vilka krav som gäller för just den aktuella modellen. Detta är något som en konstruktör måste ta fram specifikationer på.
Materialets egenskaper och påverkan
Takstolar kan tillverkas i olika material där konstruktionsvirke är vanligast, men stålprofiler eller till och med masonit ihop med trä förekommer också. Konstruktionsvirke finns i olika klassningar och skall vara stämplade med klassningen. Klassningen är baserad max mängd kvistar, eftersom kvistar försämrar takstolens hållbarhet. För äldre fastigheter finns solida timmerhuggna stockar vilket kan behöva väljas som material vid renovering av gamla fastigheter då kulturhistoriska byggnader kan kräva likvärdigt material och byggnadssätt som när det byggdes. Varje material har unika egenskaper som påverkar valet av infästningsmetod. Trä är relativt lätt att bearbeta och tillåter både spik och skruv, medan stålprofiler oftare kräver specialanpassade beslag, skruvar, gängstänger eller bultar.
De balkar som takstolar ofta vilar på kan ibland vara limträbalkar. Limträ är en metod där man limmar ihop flera smalare bitar trä och faktum är att dessa kan uppnå större bärighet än om man hade tagit liknande dimension från direkt från trädet. Dessutom finns det ingen begränsning till hur stora man kan göra limträbalkarna. När man vill skapa långa sträckor utan stöd invändigt på mitten så använder man ofta limträbalkar som takstolsvirke.
Vinkeljärn, hålplattor och balkskor
Bland de beslag som ofta används är vinkeljärn och balkskor vanliga. Vinkeljärn kan ibland används där takstolarna vilar mot hammarbandet. Balkskor fungerar som en hållare för änden av en bjälke eller takstol, oftast vid pulpettak vilket ger ett stabilt fäste och bidrar till att fördela belastningen. Hålplattor används för att montera ihop takstolsvirke med varandra för att bilda en hel takstol. Även plywood och lim kan användas vid ihopsättning av takstolar.