1. Start
  2. /
  3. Frågor och svar

Frågor och svar

Det kan dyka upp många frågor då man först börjar fundera på att lägga om sitt tak. Här svarar vi på några av de vanligaste frågorna vi stöter på. Om din fråga inte besvaras här, tveka inte att kontakta oss.

Kan man lägga om sitt tak på vintern?

Ja, det går mycket bra att göra.

Hur lång tid tar det att lägga om ett tak?

Det varierar så klart. Några faktorer som spelar in är takets storlek, var fastigheten står och utmaningsgrad (om det exempelvis är mycket brant eller om det finns mycket olika detaljer på taket såsom skorstenar, takfönster, takkupor, vinkelrännor mm). Ett "enkelt" villatak av normal storlek kan gå att lägga om på en till två veckor, men det finns som sagt flera olika saker som kan påverka denna tid.

När behöver man lägga om sitt tak?

Om du redan från marken kan se att taket ser risigt ut, är det troligt att det behöver läggas om. Detsamma gäller om du märkt att det läcker in. Om du är osäker över takets kvalitet kan du anlita en fackman som kommer och tittar över taket och låter dig veta vad som är lämpligt att göra.

Om man lägger om sitt tak, hur påverkar det de boende i huset?

Man kan räkna med en del oväsen från rivning och spikning. Det kan så klart också bli stökigt med tanke på material som rivs och nytt byggmaterial som fraktas in, men professionella takläggare ser alltid till att städa upp efter sig vid dagens slut.

Hur kan man förlänga takets livslängd?

Regelbundet underhåll är bästa sättet att förlänga livslängden. Man kan teckna ett serviceavtal där takservicearbetare kommer och tittar på ens tak varje år och bland annat rensar vattengångar och protokollför brister. Då kan får man en kontinuerlig uppdatering om hur det står till med taket och man får då reda på eventuella reparationer som behövs.

Vad kan hända om man väntar för länge med att göra en takrenovering?

Övriga delar av huset kan ta skada, vilket kan leda till att det blir nödvändigt med en omfattande renovering. I vissa fall kan även fasaden ta skada av att taket läcker. Ett läckande tak kan också leda till mögelbildning, vilket i värsta fall kan leda till dålig lukt och hälsoproblem för de som bor och vistas i huset.

Färgglada radhus med tegeltak och en kulle i bakgrunden