Vad säger Arbetsmiljöverket om taksäkerhet?
- Artiklar
27 april 2022
Arbetsmiljöverket är den myndighet som har som uppdrag att se till att lagar om arbetsmiljö och arbetstider följs av företag och organisationer. Ett område för dessa arbetsmiljöfrågor är så klart taksäkerhet. Vi kontaktade Arbetsmiljöverket och de gav oss information om de senaste bestämmelserna, vem som bär ansvaret för taksäkerheten och vad som sker om någon arbetar utan att följa de nya bestämmelserna.
Bestämmelserna för taksäkerhet har under de senaste åren uppdaterats och utökats. Hur skulle du sammanfatta dessa nyaste bestämmelser?
Sedan 1 januari 2015 utgår det en sanktionsavgift när det finns en risk att falla 2 meter eller mer när byggnads- eller anläggningsarbete utförs. Det är viktigt att hålla isär takarbete som anses som byggnads- och anläggningsarbete och annat takarbete som inte anses som byggnadsoch anläggningsarbete, eftersom de olika typerna av takarbete träffas av två olika regelverk.
Vilka arbeten som omfattas av föreskrifterna om byggnads- och anläggningsarbete framgår av 1–1a § i AFS 1999:3. Det gäller arbeten såsom ändring, renovering, rivning, nedmontering, reparationer samt löpande och periodiskt underhåll. Även snöskottning på tak omfattas. Driftarbete som exempelvis sotning anses inte som byggnads- och anläggningsarbete och omfattas istället, åtminstone vad gäller fallriskerna, av föreskrifterna om skydd mot skada genom fall AFS 1981:14. Grundprincipen är densamma oavsett vilken typ av takarbete som utförs. Det får inte finnas några fallrisker. Skillnaden är som ovan nämnts att det vid byggnads- och anläggningsarbete utgår en sanktionsavgift om man inte har skyddat sig mot fall.
Varför gjordes dessa ändringar?
Att arbeta på tak utan skydd innebär en allvarlig risk. Just fall är orsaken till många allvarliga olyckor inklusive dödsfall, speciellt inom byggbranschen.
Kan ni tvinga fastighetsägare att uppdatera deras taksäkerhet så att den följer dagens lagkrav?
Nej, det kan Arbetsmiljöverket inte göra. Fallskydd kan Arbetsmiljöverket kräva av entreprenören eller arbetsgivaren som utför arbete på tak. Däremot kan Boverket ha bestämmelser som ställer krav på fastighetsägaren.
Vem är det som bär ansvaret för att det finns korrekt taksäkerhet?
Det är arbetsgivaren eller den entreprenör som utför arbetet. Arbetsgivaren är alltid ytterst ansvarig för sina arbetstagare.
Som avslutning, vad skulle du vilja att fler kände till när det gäller taksäkerhet?
Att det alltid i första hand är fasta fallskydd som gäller. Fasta fallskydd kan exempelvis vara skyddsräcken eller ställning. Endast om det är orimligt med tanke på omständigheterna att sätta upp fasta fallskydd kan personlig fallskyddsutrustning användas. Vid bedömning ska följande beaktas:
• Den tid som går åt att montera det fasta fallskyddet och de risker som är förenade med detta och
• Tiden för takarbetet som ska utföras samt
• De risker som är förenade med arbetet om fasta fallskydd inte används.
När personlig fallskyddsutrustning används är det viktigt att välja rätt utrustning utifrån rådande situation och att fästa sig i godkända förankringspunkter. Tillverkarens instruktioner ska följas.
Anna Dahl Elmberg och Govend Shafeek
Handläggare byggnads- och anläggningsarbete
Arbetsmiljöverket
Avdelning för regler