1. Taktips
  2. /
  3. Taktips – Brf råkade ut för amatörer

I den här videon går jag igenom vad som kan hända om man anlitat amatörer. Vi tittar på ett exempel där en bostadsrättsförening fått sitt tak "renoverat" på ett oerhört bristfälligt sätt. 

Det är alltför vanligt att en beställare anlitar ett företag som inte har kompetensen eller kapaciteten att utföra ett jobb på ett riktigt sätt. Företaget erbjuder ett bra pris och det slutar med att beställaren får betala det dubbla priset.

Här finns det faktiskt två sidor där man brister i kompetens: dels hos företaget som utförde arbetet, men även hos beställaren, som inte har kompetensen att avgöra om det är ett riktigt och ordentligt anbud. 

Så vi har fått ett besiktningsprotokoll och åker ut för att se exakt vad som vi har framför oss. Det är tre hus och det man kan se direkt redan från marken är att hängrännan lutar inåt, vilket är ett fel som kan leda till fuktskador på fasaden.

Man blir ju lite ledsen när man vet att kunden har betalat över en miljon för arbetet och i princip behöver lägga om allting. Det finns så mycket tak som behöver vård och då behöver man ha personer som kan göra jobbet.

Innan jag använder gångbryggan för att fästa linan i, vill jag först se till att gångbryggan har monterats på ett riktigt sätt och är infäst ordentligt. 

När man lägger papp så måste man lägga det jämnt så att klisterkanten verkligen klistrar emot så att det blir tätt, men det har inte gjorts på detta tak.

En bit av plåtbeslaget ska upp ungefär 30 cm på skorstenen så att när det samlas snö och det smälter så förstörs inte putsen, men detta har inte gjorts här. De har inte heller gjort ett omvik på plåten. Tittar man på lite fler delar av plåtbeslaget så är det mesta fel. Man vikt åt fel håll, det är för lite material och en spricka i falsningen.

När jag tittar inunder så finns inget underlag annat än pannorna. Det ska finnas ett underlag av trä under.

Det är vid genomföringar, såsom skorstenar och ventilationsrör, där vatten kan tänkas komma ner. Och är vi tittar under plåtbeslagen på en av genomföringar så ser vi att underbeslaget är för kort och man har inte fäst in det ordentligt.

Att liksom strö ut papp och läkt är inte det som är svårt, men så fort det kommer till en genomföring och det är lite svårare har man misslyckats på det här taket.

När man tittar på avstånd på taken som är lagda, så ser det ganska fint ut. Det är inte förrän man kommer nära man ser hur dåligt det är. Och det är det som är risken med att få in dåliga entreprenörer: att det kan SE schysst ut. Man har fått en bra produkt tycker man, men så börjar det läcka in och då är det försent.

Så hur man undviker att hamna i en sån här situation där man står med en produkt som man betalat för, men som inte håller måttet, är först och främst att man anlitar en konsult eller en sakkunnig som tar fram ett förfrågningsunderlag. På det sättet kan du gå ut med det till entreprenörerna och att de till att börja med räknar på samma saker. 

Den andra saken är att du ska sen kolla att de här entreprenörerna håller måttet. Det gör du dels genom att kolla deras ekonomi, hur länge de har funnits, hur många anställda de har, vilka referensobjekt de har gjort och faktiskt ringa de här kunderna som har fått de här produkterna utförda och fråga hur det gick.

För har de visat att de kan göra bra tak i det förflutna så bör de kunna fortsätta att göra det.

Dela artikel

Relaterade nyheter

21 mars 2024

Taktips – Taksäkerhet, det här gäller!

I ett detta taktips går David igenom en rad viktiga regler och riktlinjer gällande takarbete och säkerhetsanordningar...
21 mars 2024

Taktips – Takmålarbluffen

Det här taket ska läggas om på grund av att det läcker. Taket är inte allt för gammalt och det består av betongpannor...