BRF råkade ut för amatörer

Det är alltför vanligt att en beställare anlitar ett företag som inte har kompetensen eller kapaciteten att utföra ett jobb på ett riktigt sätt. Och man har ett bra pris och slutar med att man betalar det dubbla priset. Det är väl två saker som jag känner att vi brister i kompetens. Även hos beställaren, de har inte den kompetensen att avgöra om det är ett riktigt anbud. Företaget som gjorde det här jobbet gick i konkurs. 

Så vi har fått ett besiktningsprotokoll och åker ut för att se exakt vad som vi har framför oss. Det är tre hus och det man kan se direkt är att hängrännan lutar inåt till exempel. Man blir ju lite ledsen när man vet att kunden har betalat över en miljon för arbetet och i princip behöver lägga om allting. Det finns så mycket tak som behöver vård och då behöver man ha personer som kan göra jobbet.

Jag fäster linan i gångbryggan som har monterats och kollar att den är infäst ordentligt.

När man lägger papp så måste man lägga det jämnt så att klister kanten verkligen klistrar emot så att det blir tätt, men det har inte gjorts.

En bit av plåtbeslaget ska upp ungefär 30 cm så att när det samlas snö och det smälter så det inte förstör förstöra putsen. De har inte heller gjort ett omvik. Tittar man på lite fler delar av plåtbeslaget så är det mesta fel. Man vikt åt fel håll, det är för lite material och en spricka i falsningen.

När jag tittar inunder så finns en drivhake men inget underlag annat än pannorna. Det ska finnas ett underlag av trä under. När vi pratar genomföringar så är det de ställen där vatten kan tänkas komma ner. När vi tittar under så är underbeslaget för kort och man har inte fäst in det ordentligt.

Att liksom strö ut papp och läkt är inte det som är svårt, men så fort det kommer till en genomföring och det är lite svårare har man misslyckats. 

När man kommer upp på taket och tittar på taken som är lagda på avstånd, så ser det ganska fint ut. Det är inte förrän man kommer nära man ser hur dåligt det är. Och det är det som är risken med att få in dåliga entreprenörer att det kan se schysst ut. Man har fått en bra produkt tycker man, men så börjar det läcka in och då är det försent.

Så hur man undviker att hamna i en sån här situation där man står med en produkt som man betalat för, men som inte håller måttet är först och främst att man anlitar en konsult eller en sakkunnig som tar fram ett förfrågningsunderlag. På det sättet kan du gå ut med det till entreprenörerna och att de till att börja med räknar på samma saker. 

Den andra saken är att du ska sen kolla att de här entreprenörerna håller måttet. Det gör du dels genom att kolla deras ekonomi, hur länge dem har funnits, hur många anställda de har, vilka referensobjekt de har gjort och faktiskt ringa de här kunderna som har fått de här produkterna utförda och fråga hur det gick.

För har dem visat att de kan göra bra tak i det förflutna så bör de kunna fortsätta att göra det. 

Prenumera på vår tidning

DM TAK – Är takläggare i Stockholm med lång erfarenhet inom takläggning, plåtslageri, takmålning samt alla typer av takarbeten.

Vi använder oss av cookies, för att kunna förbättra din upplevelse. Vill du läsa mer om vår cookie policy Klicka här