1. Taktips
  2. /
  3. Taktips – Byta plåten på taket

Om man står i begrepp att lägga om taket så skulle man kunna ställa sig frågan: Men kan vi inte bara måla om plåtdetaljerna? Men för att svara på frågan så måste man undersöka plåten. 

Men tittar vi på plåtarbetet så är det där det brister. I videon har man bara lappat över plåtar. Om man tittar på takytan kan man fråga sig vilka ställen är det som det är störst risk för vatten att leta sig in i huset? Vi hittar ett flertal ställen och sprickor. 

När man lägger om ett tak, så skulle man kunna förvänta sig att det ska hålla i cirka 50 år men om man då inte samtidigt byter ut plåtdetaljerna så kommer det ha en kortare livslängd. 

Så mitt tips till er är om man ska behålla plåtdetaljerna så måste man göra en mycket noggrann undersökning. Men om man vill slippa risk för läckage och vill att hela taket ska ha samma livslängd. Då byter man ut alla plåtdetaljer samtidigt.

Dela artikel

Relaterade nyheter

21 mars 2024

Taktips – Taksäkerhet, det här gäller!

I ett detta taktips går David igenom en rad viktiga regler och riktlinjer gällande takarbete och säkerhetsanordningar...
21 mars 2024

Taktips – Takmålarbluffen

Det här taket ska läggas om på grund av att det läcker. Taket är inte allt för gammalt och det består av betongpannor...