1. Taktips
  2. /
  3. Taktips – Gångbrygga vs. nockräcke

Varför är det så viktigt att ha ordentlig taksäkerhet på taken? I denna video så visar jag det.

När jag kommer upp på det här taket så finns räcke framför luckan, ingen takstege och inget snörasskydd längs takfoten.

Om man då till exempel ska byta en panna längre bort så finns det inte en möjlighet att göra det på ett säkert sätt. Om man ändå skulle försöka ta sig upp på taket och göra någon typ av servicearbete blir det väldigt bökigt. 

Det enda som finns att kunna fästa livlinan i är ett nockräcke. Så för att hela tiden vara kopplad längs nockräcket så måste man ha en lina med två krokar. En stor risk när man tar sig runt på taket och behöver gå på pannorna istället för en gångbrygga är att man knäcker ytterligare pannor och om man då var ute för att byta en panna och knäckte två på vägen så har man liksom gått baklänges. 

Så det jag vill komma fram till är att det är himla bökigt att ta sig runt och arbeta på ett säkert sätt med bara ett nockräcke. Mitt tips till er är att inte montera nockräcken om det inte är platta tak eller inåtlutande. 

På alla andra typer av tak, montera alltid en gångbrygga. 

Dela artikel

Relaterade nyheter

18 mars 2023

Takläggare i Solna

Takläggare i Solna Vi är experterna på tak i Solna! Funderar du över hur taket på din fastighet mår? Eller är det dags för att lägga ett nytt tak? Med vår gedig...
14 mars 2023

Takläggare i Huddinge

Takläggare i Huddinge Vi är experterna på tak i Huddinge! Funderar du över hur taket på din fastighet mår? Eller är det dags för att lägga ett nytt tak? Med vår...