1. Taktips
  2. /
  3. Taktips – Hängränna och stuprör

Vad är skillnaden på hängränna, stuprör och "stupränna"? I den här videon går vi igenom hur viktigt det är att takavvattning utförts på ett korrekt sätt. 

 

En hängränna är den ränna som hänger och sitter längst ner på taket och fångar upp vattnet som rinner av taket och leder det bort från huset.

Stuprör är rör som stupar. Vattnet rinner i hängrännorna mot stupröret ner i röret och kastas sedan ned ut på marken eller ned i rör som är nedgrävda i marken. "Stupränna" är något som används i folkmun. Och då menar man kanske hängränna, kanske stuprör. Men på fackspråk säger vi bara hängränna och stuprör. 

Ett vanligt fel vi stöter på när vi tittar på gamla hängrännor är att det är för långt avstånd mellan rännkrokarna. Maxavståndet ska vara 60 cm. 

Är det för långt ifrån, så kan det göra att rännan böjer sig framåt vilket i sin tur leder till att vattnet svämmar över. Till hängrännan ska man ha en fotplåt. Det är en övergång från taket till rännan och den fungerar också så att om det skulle spricka en panna och det rinner vatten på underlagspappen så ska det fortfarande ledas ner i rännan. 

På änden av hängrännan så har man en så kallad ränngavel. För att det ska bli tätt mellan hängränna och gavel så använder man mjukfog men det är viktigt att även lägga en sträng i hörnan, annars kan det läcka där. 

Det är viktigt att hålla hängrännorna fria från skräp. Anledningen till att man håller hängrännorna rena är för att det inte ska bli stopp i stuprören, eftersom stopp i stuprören innebär att när vattnet kommer och det fryser på, så kan det bildas is som expanderar och gör att stuprören spricker.

En annan konsekvens är att vattnet kan svämma över hängrännan och då orsaka problem på fastigheten. 

Om vattnet leds ner i ett dagvattenrör ska man ha en lövsil och då kan man rensa ut löven och det blir inte stopp i dagvattenröret.

En annan sak är att stiftsvepen ska ha en liten lutning framåt för att om vattnet rinner på utsidan av röret (till exempel kondens eller regn) så ska vattnet inte ledas mot fasaden. 

Så tipset är att ha schyssta hängrännor och stuprör och se till att hålla dem rena. Rengör dem så ofta som det behövs, men få dem rensade åtminstone en gång om året.

 
Dela artikel

Relaterade nyheter

18 mars 2023

Takläggare i Solna

Takläggare i Solna Vi är experterna på tak i Solna! Funderar du över hur taket på din fastighet mår? Eller är det dags för att lägga ett nytt tak? Med vår gedig...
14 mars 2023

Takläggare i Huddinge

Takläggare i Huddinge Vi är experterna på tak i Huddinge! Funderar du över hur taket på din fastighet mår? Eller är det dags för att lägga ett nytt tak? Med vår...