1. Taktips
  2. /
  3. Taktips – Hur väljer man rätt undertak?

I denna video står jag i ett område där man har tvättat och målat alla pannorna i området. Men det läcker vid en av takkuporna.

Jag börjar med att lyfta upp lite pannor för att se det ser ut inunder. Det jag hittar är ett lätt undertak som är ett tak av plast eller masonit eller board som man sätter istället för råspont och underlagspapp. Principen när de monterar såna här lätta undertak är att man spänner den mellan takstolarna. Men kollar man skarven leder den rakt in till vinden där det är helt öppet.

Om man kollar på allt damm som ligger där så kan man ju förstå att även vatten tagit sig in på samma sätt. Det rinner alltså vatten direkt på den här duken.

Jag lyfter sedan bort lite pannor för att kunna titta inunder plåten och ser då att råsponten på kuptaket är svart vilket innebär att vattnet legat ett tag. 

Kupan är en genomföring, den kommer igenom taket, och därför är det så viktigt att man får det tätt runt om den. När vi tittar under kupans plåt så ser vi att det är ett underbeslag men när det är ett lätt undertak så sluter det inte tätt mellan lagren.

Min starka rekommendation och tips till er är därför att inte skaffa ett tak med såna här lätta undertak, utan att köra med råspont och underlagspapp så att det blir tätt runt genomföringarna.

Dela artikel

Relaterade nyheter

18 mars 2023

Takläggare i Solna

Takläggare i Solna Vi är experterna på tak i Solna! Funderar du över hur taket på din fastighet mår? Eller är det dags för att lägga ett nytt tak? Med vår gedig...
14 mars 2023

Takläggare i Huddinge

Takläggare i Huddinge Vi är experterna på tak i Huddinge! Funderar du över hur taket på din fastighet mår? Eller är det dags för att lägga ett nytt tak? Med vår...