1. Taktips
  2. /
  3. Taktips – Vinkelränna

I denna video pratar jag om vinkelrännor – deras funktion och hur de ska utföras på ett korrekt sätt. 

Om ett hus är byggt med en utbyggnad så får man två takpartier som möter varandra i vinkeln. När vatten rinner från de båda takfallen så möts det i vinkelrännan. Det är även där som all snö samlas och när det packas så blir det väldigt tungt. Tänk er att det kommer värme underifrån också som smälter av snön så blir det väldigt stora tryck mot vinkelrännan. En vinkelränna ska inte vara för smal för när det rinner vatten kan det liksom leta sig över till andra sidan. 

En korrekt tillverkad vinkelränna fångar upp vattnet oavsett om vattnet rinner från pannorna ned i vinkelrännan eller om vattnet rinner på underlagspappen, för det är nämligen så att pannor kan spricka. 

Det finns lite olika typer av vinkelrännor. 

För ett tak med takpannor är modellen i videon antagligen den bästa då den är bred och har en plåtkant som gör att vatten inte driver upp inunder pannorna. Jag visar också andra varianter av vinkelrännor.

Jag visar också principen om hur plåten ska vara i förhållande till underlagspappen. När vinkelrännan ligger på underlagspappen och det kommer vatten på pappen, så rinner vattnet under plåten. Vattnet kan då leta sig in i huset. Så först och främst ska man ha en underlagspapp som går längs med vinkelrännan. Och så ska ett lager av pappen ligga ovanpå vinkelrännan och klistras emot. Då kommer vattnet ledas på rätt sätt ner i vinkelrännan.

En annan vinkelränna är en dubbelfalsad vinkelränna som verkligen är tät. Man har falstätningsmedel och den är vikt två gånger. 

Mitt tips till er är att välja en vinkelränna där vattnet inte rinner in under vinkelrännan.

 
 
Dela artikel

Relaterade nyheter

21 mars 2024

Taktips – Taksäkerhet, det här gäller!

I ett detta taktips går David igenom en rad viktiga regler och riktlinjer gällande takarbete och säkerhetsanordningar...
21 mars 2024

Taktips – Takmålarbluffen

Det här taket ska läggas om på grund av att det läcker. Taket är inte allt för gammalt och det består av betongpannor...